Novi Sad
28.08.2011.
20:11 > 08:06
Ugašeni požari u okolini Velike Remete i Beočina.
  • Vuky

    30.08.2011 09:47
    Ups, izvinjavam se Dukelander-u, zbrzao sam i nisam procitao ceo njegov post(ipak neko spominje de-sumizaciju), interesantno samo biciklisti spominju manjak drva, kako to da niko od planinara ne dize prasinu oko drva. Organizujte nesto i tu sam. Samo pazljivo jer nemate posla sa ljudima vec zivotinjama, jedanput sam se pobunio i drugi dan kad sam prolazio Brankovcem metak se zakucao pored mene u drvo, mozda me je neko zamenio sa nekom od divljaci ali znam da je plavi Reno Clio odjurio, nasao sam ga par kilometara dalje, parkiranog pored jednog od sumskih traktora.
  • Vuky

    30.08.2011 08:51
    Sve je to super,tema je sa pozara presla na smece. Sto se tice mateijalne stete, ne verujem da je uopste ima, jer osim trave na FG nema sta vise da gori, milsim vase prepirke o smecu su ok, ali niko ne spominje kosenje drva po FG. Provozajte se putem od Beocina do Crvenog Cota, i uzivajte u pogledu na pustos. Mislim nisam protiv nudizma, ali vise volim da je FG obucena u lepi zeleni omotac. I molim vas bez komentara tipa "kontrolisana seca" i moj omiljeni "znate to su bila bolesna drva".
  • Dr Kimi

    29.08.2011 20:07
    Da često se pojavljujem, Planinar, na ovom sajtu ili još preciznije portalu. Ne vidim ja tu forum , derane. Da li sma bistar ili ne, nije ni bitno, evo i da nisam, kakve to veze ima sa gomilom gluposti koje si nalupetao !?! Planinar ili ne ali tipični prosek ove države , pravi predstavnik, na argument odmah ide uvreda kako bi sopstvena budalaština bila dodatno ukršena !
  • Dukelander

    29.08.2011 19:13
    Ja sam na Fruškoj svaki treći četvrti dan bajkom.
    Uvek prođem bar delom grebena gde su uglavnom drugari koji roštiljaju. Čast izuzecima, verujem i znam da ih ima, ali baš na grebenu (oko Partizanskog puta) ima najviše đubreta po šumi, a to nisu ostavili planinari, ni biciklisti. Uglavnom se slažem sa planinarima, a đubre sam i sam skupljao.
    Inače nemam nikakav problem sa izletnicima, kad ih uporedim sa najvećom napasti, ljudima koji seku i traktorima odvlače drvo. Mislim da su nam svima zajedno oni najveći problem. Što se vatre tiče, samo malo zdravog razuma i bićemo ok, a onda svi zajedno, da vidimo šta ćemo sa drvosečama. Piše li neko o tome?
  • 29.08.2011 14:33
    Juče sam bio sa društvom na Fruškoj gori, tačnije kod spomenika na Vencu. Lepo smo se družili, roštiljali, zezali itd. Po završetku druženja pokupili smeće u velike džakove, odneli u kontejner koji je postavljen, mesto na kojem smo ložili vatru za roštilj zagasili vodom iako se vatra odavno ugasila ali za svaki slučaj...
    Znači kako je bilo kad smo došli, tako je ostalo kada smo otišli.
    Nije svako bahat, mada dosta njih ostavljaju smeće i ne paze.
    Vatra je tu najopasnija, po meni bi trebalo dozvoliti loženje vatre, ali samo na određenim mestima kao što je mesto gde smo bili juče. I naravno ono važnije ljudska svest, da zagasi vatru i pokupi smeće nakon izleta. I svi srećni zadovoljni.
  • planinar-još jedan

    29.08.2011 13:08
    na žalost svih planinara i pravih uživalaca u prirodi, naročito obožavatelja FG, pune kese djubreta bacaju mnogi vikendaši, vidjeno bezbroj puta, rečeno, ali ništa dok ne krene kažnjavanje.
    Ovde se niko nije samopredložio za hapšenje ali.... FG je savršeno čista na onom delu gde roštilj turisti ne zalaze, nema potrebe za akcijom. Jako mnogo planinara samoinicijativno šetaju sa najlon kesama i usput kupe djubre po grebenskom putu, baš tamo gde su izletnici, čast onim malobrojnim koji ponesu otpatke. Dobro je pomenut i maraton, jeste lepo videti mlad svet u tolikom broju, ali veliki deo njih je samo jednom u godini u FG tako da ne mari za po koju flašu, kesu,.....
  • dr Kimi

    29.08.2011 11:10
    A ti si taj koji će da hapsi, uređuje, nagrdjuje i natera na prinudni rad stoku bez repa ??? planinar , idi malo šetaj i uživaj u prirodi i pusti svakoga da uživa kako želi i ne lupetaj, onaj ko ima vikendicu svakako ne baca smeće u potok. A da li to rade izletnici ? verovatno rade a da li su oni uvek ti koji to rade? odakle ti to znap ? A ako ti baš sve to smeta, i ja sam video gomilu planinara i fruškogorski maraton i sve ostalo što mi smeta kao redovnom na fruškoj gori pa ne dižem frku oko toga , jer ponavljam FRUŠKA GORA pripada svima da u njoj uživaju na način na koji misle da je to dobro. Nekultura se ne rešava prinudnim radom i hapšenjem
  • Planinar

    29.08.2011 11:03
    Naravno da treba svako da uživa onako kako želi. Moja poenta je bila da se zna ko pali i ostavlja smeće. Planinari nikada, već izletnici, a između ove dve grupe je velika razlika u mentalnom sklopu i brizi prema prirodi. I naravno da znam šta je stepen zaštite. Treba ga proširiti na FG. A ti Dr. Kimi, šta ti znaš o bockanju štapom? Pošto se tvoji komentari često pojavljuju na ovom forumu, ne bih ulazio u raspravu sa tobom, jer nisi baš bistar momak, koliko sam do sad mogao videti.
  • planinar-još jedan

    29.08.2011 09:36
    Niko ne spominje hapšenje, samo sankcionisanje. Osim planinara u Fruškoj gori uživaju i gljivari, posmatrači ptica, biljaka,alpinisti....Naročito nas vredjaju posledice uživanja izletnika, kada iza sebe sebe ostave brdo smeća. Od njih su gori samo uživaoci prirode u svojim vikendicama, kada nedeljom po povrtku kući džakove smeća bace u potok. Naplatiti, nagrditi i naterati na prinudni rad stoku bez repa.
  • semtex

    29.08.2011 09:23
    @Planinar
    Treba naplacivati kazne od 500eura za ostavljanje smeca,zapostavljanje lozista i izazivanje pozara u ovom slucaju i vecini ostalih od strane vikendasa koji izmedju ostalog u 80% slucajeva imaju nelegalno izgradjene objekta na podrucju nacionalnog parka.Naplacivanje nekog ulaza je ravno akcijama parking servisa jer finansiranje nacionalnog parka svi placamo preko doprinosa.
  • Begečka nana

    29.08.2011 09:05
    @Planinar
    Pa, i plaća se ulaz na Frušku goru (Stražilovo, Venac) - 100 dinara po autu. E, sad, što se nigde ne vidi da se taj novac ulaže u popravku lokalnih puteva po Fruškoj gori, popravku klupa, stolova, korpi za otpatke, zidanje mesta za roštilj... pa, čak se ni smeće ne iznosi redovno sa ovih izletišta, da ne nabrajam dalje. Mogli bi novinari malo da istraže koliko se para naplati i gde taj novac završi. Još jedna zanimljiva tema...
    A ti, planinar, trebalo bi da znaš kako funkcionišu nacionalni parkovi, stepeni zaštite, zone za posetioce itd. Naravno, ko se ne pridržava pravila, treba ga oštro kazniti. Samo, prvo treba obezbediti uslove da bi mogli uvesti pravila. EBG, kod nas sve obrnuto!
  • piroman

    29.08.2011 08:49
    Ko će koga uhapsiti ??? Ko je zadužen za hapšenje u nacionalnom parku ? momče "planinar" luipaš kao maksim po diviziji !!!
  • dr Kimi

    29.08.2011 08:48
    Planinar, oladi malo, ne pripada fruška gora ni samo tebi i tvojoj bratiji za je bockaš alu štapom i baljezgaš po njoj svojim cokulama. Jel vidiš sada da svako u njoj vidi i uživa kako želi
  • vox

    29.08.2011 06:24
    i sta dalje
    I sta sada,da li ce neko odgovarati s obzirom da je receno da je uzrokovan ljudskim faktorom,pa dajte da neko odgovara,da li tako malo cenimo sumu i sve ostalo,materijalna steta neznatna pa da je i takva treba neko da odgovara,pa dokle vise da se samo konstatuje covek kriv
  • Planinar

    29.08.2011 06:07
    Naravno da ljudski faktor. Treba naplaćivati ulaz u NP svima onima koji Frušku goru koriste vikendom da bi sekli drva i smrdeli svojim roštiljima... Nama najbliži NP je "Đerdap". Probaljte tamo da upalite vatru, uhapsiće vas odmah...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna